Kreikkalainen lihamureke

  • Tuija / Artikkeli päivitetty 24.3.2019

Lukijoiden arvosana tälle reseptille:
319 kcal/annos 4 annosta

Lihamureke maustetaan kreikkalaisittain tyyliin, mintun ja sitruunan kuoriraasteen seoksella. Lihana käytetään nauta-sikajauhelihaa tai jauhettua lampaanlihaa, jos vain mahdollista. Tarjoa lisänä perunoita ja raikasta salaattia.

2 tl oliiviöljyä
4 salottisipulia (100 g) tai vastaavasti muuta mietoa sipulia ohuesti viipaloituna
3 valkosipulinkynttä hienonnettuina
250 g naudan paistia paloiteltuna tai paistijauhelihaa
250 g vähärasvaista porsaanpaistia paloiteltuna tai jauhettua porsaanlihaa
1 dl keitettyä riisiä (raakana 1/4 dl, 20 g)
2 rkl tomaattisosetta (ei ketsuppia)
3/4 dl tuoretta tiiliä hienonnettuna
1/2 dl tuoretta minttua hienonnettuna
2 tl pestyn sitruunan keltaista kuorta raastettuna 1/2 tl kuivattua oreganoa
1/2 tl suolaa
120 g fetaa murennettuna

Kuumenna öljy miedolla lämmöllä pienessä kattilassa tai paistinpannulla. Lisää sipuliviipaleet ja valkosipuli. Kypsennä sekoittaen 3 minuuttia tai kunnes sipuli on pehmeää. Kaada seos isoon kulhoon.

Kuumenna uuni 225 asteeseen. Jauha lihapalat kahdessa erässä monitoimikoneessa tai tehosekoittimessa hienoksi tai käytä valmista jauhelihaa. Lisää jauheliha kulhoon sipulien päälle, samoin keitetty riisi, tomaattisose, tilli- ja minttusilppu, sitruunan kuoriraaste, oregano, suola ja 2 ruokalusikallista vettä. Sekoita ainekset hyvin.

Nosta puolet seoksesta lusikalla uunivuokaan. Ripottele feta murusina pinnalle ja lusikoi päälle loput lihaseoksesta. Taputa mureke kostutetuin käsin tiiviiksi.

Kypsennä mureketta uunin keskiosassa 25 minuuttia tai kunnes liha on kypsää. Kokeile kypsyyttä tikulla pistäen: kun reiästä valuva lihasneste on kirkasta, on lihakin kypsää. Tarjoa mureke kuumana, lämpimänä tai kylmänä keitettyjen, höyrytettyjen tai grillattujen kasvisten kanssa.

Mitä mieltä olet? Anna oma arviosi tai kirjoita alle kommentti:

Kirjoita kommentti